вівторок, 13 жовтня 2015 р.

14 жовтня свято козацького роду

Учителям історії, класним керівникам!

Відповідно Указу Президента України щороку 14 жовтня відзначатиметься державне свято -  День захисника України .

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві МОН радить навчальним закладам організувати заходи з відзначення Дня захисника України.
У виборі календарної дати проведення заходів ЗНЗ рекомендовано обрати навчальний тиждень з 12 до 16 жовтня 2015 року.

14 жовтня свято Покрови та свято козацького роду
З давніх-давен дівчата зверталися на Покрову з молитвами до Богородиці, прохаючи: "Святая Покрівонько, покрий мені голівоньку, не стежкою, не квіткою, а чесною наміткою". Вони вірили, що після щирої і проникливої молитви тієї осені вийдуть заміж.
До Покрови селяни поспішали завершити всі осінньо-польові роботи.
У Карпатах вівчарі приганяли з гірських полонин отари овець. У народі кажуть, що після Покрови зима вже готова. 
Є багато й інших прислів'їв та приказок, пов'язаних з цим великим християнським святом. У багатьох селах  України на Покрову проходять храмові свята, особливо там, де є духовні святині, освячені саме на Покрову.
У неабиякій пошані це свято серед козаків. У цей день вони обирали нового отамана. Козаки покладали свою надію на Бога, молилися до Богородиці, щоб вона захишала їх, своїм покровом рятувала ві смерті. Тому й головний храм у центрі Запорізької Січі спорудили на честь Покрови Пресвятої Богородиці. 


Немає коментарів:

Дописати коментар